A prosztatarák szűrése

Kiknek mikor ajánlott a szűrés?

Hazánkban minden 40 évesnél idősebb férfinak javasolt, hogy évente – ha lehetséges, urológus szakorvossal – vizsgáltassa meg a prosztatáját, kiváltképp, ha a családban előfordult már ez a daganat. A vizsgálat nem kellemes ugyan, de nagyon rövid ideig tart, nem fájdalmas, és a hasznossága miatt nem szabad azt elhanyagolni.
A vizsgálatokról részletesebben itt olvashatsz

Kik a legveszélyeztetettebbek?

Statisztikailag igazolt tény az, hogy akinek családjában a betegség előfordult, nagyobb eséllyel betegszik meg prosztatarákban, különösen akkor, ha a megbetegedett családtagnál viszonylag fiatalon fedezték fel a betegséget.

A prosztatamegnagyobbodás

A prosztata (dülmirigy) a húgyhólyag alsó falánál elhelyezkedő, a húgycsőnyílást körülvevő mirigyes szerkezetű szerv, melynek legfőbb feladata a váladéktermelés. Jóindulatú megnagyobbodása a férfiakat sújtó gyakori kórkép, ami 30 éves kor alatt ritka, a 40 évesek 20 százaléka, a 80 év felettieknek viszont 90 százaléka szenved tőle. Egy bizonyos életkor felett tehát majdhogynem mindenkinél megjelenik.
Tünetei: nehezen induló vizeletürítés, esetleg annak elakadása, alhasi fájdalom, a húgycső- és a húgyhólyag gyulladása, esetleg vesemedence-gyulladás.

A prosztatarák tünetei

Sok esetben lappangó (latens) formában van jelen, nem okoz panaszokat. Fontos elkülöníteni a jóindulatú prosztatamegnagyobbodástól. Ha a prosztata központi zónájából indul ki a daganat, a prosztatamegnagyobbodáshoz hasonló tüneteket produkál. Ha a külső zónából indul ki, akkor csak jóval későbbi szakaszban veszi észre a tüneteket a beteg: gyakori vizelési inger, vizelés közben tapasztalható kellemetlen érzés, néha szexuális zavarok, a sperma minőségének változása, esetleg véres színezete.
A prosztatarák tüneteiről részletesebben itt olvashatsz

A prosztatarák megelőzése

A megelőzést szolgálja a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás: könnyű, változatos étrend, sok növényi eredetű táplálék fogyasztása, az elhízás és az alkoholfogyasztás elkerülése. Továbbá fontos a rendszeres testmozgás.
A megelőzésről részletesebben itt olvashatsz

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support

Pin It on Pinterest

Share This