A tüdőtuberkulózis tbc szűrése

Kiknek mikor ajánlott a szűrés?

Mindenkinek évente ajánlott tüdőszűrésre mennie, a jelentkezés önkéntes. 2014. január elsejétől megszűnt a kötelező tüdőszűrés Magyarországon. A 40 év felettieknek továbbra is ingyenes évente egy alkalommal a tüdő szűrővizsgálata. A szűrési kötelezettséget a tiszti főorvos elrendelheti az aktuális epidemiológiai helyzet alapján, ilyenkor 30 éves életkor felett teljes körű lakosságszűrés végzendő.
A szűrővizsgálatok egyéb feltételeiről itt olvashatsz

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A baktérium bárkinek a szervezetébe bekerülhet, aki védőoltás vagy egy korábbi felépülés útján nem szerzett ellene védettséget, illetve valamilyen egyéb betegség miatt csökkent szervezetének ellenállóképessége (pl.: diabétesz, AIDS, szteroid kezelés alatt áll).
A tbc előfordulása nagyban függ a szociális és környezeti feltételektől. Gyakoribb a betegség alkoholisták, hajléktalanok, bevándorlók, egészségügyi, szociális és rendvédelmi dolgozók, zárt közösségben élők között, valamint az orvosi ellátást nélkülöző területeken, háborús térségekben.

A tbc elterjedtsége

A tüdőtuberkulózis vagy más néven tüdőgümőkór fertőzéses eredetű megbetegedés, amelyet baktériumok okoznak. Magyarországon a XX. század elején még a halálesetek negyedéért volt felelős a tüdőgümőkór, amit akkor népbetegségnek tartottak. Az elmúlt húsz évben jelentősen javult a tbc járványtani helyzete, s bár a 90-es évek elején egy átmeneti hullámvölgy következett be, jelenleg sikerült az új megbetegedések számát országszerte átlagosan 0,025% alá leszorítani.

A tbc tünetei

A légzőszervi tünetek közül leggyakoribb a köhögés (jellemzően a 3 hétnél tovább tartó, visszatérő köhögési rohamok jelzik a betegséget), a hátfájás és a gyakran véres köpetürítés. A betegségre jellegzetesnek régebben a véres köpetet tartották, ám ez nem mindig jelentkezik. Ritkábban mellkasi fájdalom, nehézlégzés észlelhető. Ezenkívül általánosabb jellegű tünetei is vannak a betegségnek: fogyás, hőemelkedés, izzadás (főleg éjszaka), étvágytalanság, fáradékonyság, meghűlések.

A tbc megelőzése

Az angina pectoris típusosan a bal mellkasfélben, a szegycsont mögött jelentkezik. A fájdalom nyomó, szorító jellegű, mintha prés alatt lenne a mellkas. Az angina pectoris tüneteként a fájdalom kisugározhat a bal vállba, karba. A betegek sokszor a torkukban és az állkapcsukban is égő fájdalmat éreznek, és hátba kisugárzó fájdalom is felléphet. Társulhat hozzá légszomj és erős izzadás, hányinger vagy hányás, gyomortáji fájdalom.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support

Pin It on Pinterest

Share This